Sabenegh, köttfärsgryta

Med frysen full av mangold från fjolårets skörd försöker jag leta spännande recept med spenat, som kan bytas ut mot mangold. Först var jag lite tveksam till denna gryta, eftersom det inte lät som att den skulle smaka så mycket. Ack så fel jag hade, den blev underbart god!

För att piffa till maträtten lite snodde jag ihop en yoghurtsås med mynta till. Dessutom råkade årets första padrones vara klara för skörd, så jag gjorde även Pimientos de Padron till. Servera med ris eller vitt bröd.

Ingredienser 4 pers

500g bland- eller nötfärs

2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

1/2 + 1/2 kruka koriander

8-10 mangoldblad med stjälk, färska eller frysta

200g färsk eller fryst spenat

2 msk kycklingfond

saften från en citron

1/2 dl pinjenötter

salt, svartpeppar

olivolja till stekning

Gör så här

Hacka lök, vitlök och hälften av koriandern. Använd även korianderstjälkarna.

Hacka mangold. Spenaten behöver bara hackas om det är stora blad.

Fräs löken i olivolja en stund. Tillsätt färsen och låt den fräsa med tills den börjar få färg.

Sänk värmen och häll i vitlök- och korianderhack för att få fräsa med en liten stund.

Tillsätt spenat, mangold och buljong, och vänd runt ordentligt. Salta och peppra. Låt grytan småputtra under lock 20-30 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om grytan verkar bli torr.

Stek pinjenötterna hastigt i olivolja tills de börjat få färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan.

Koka ris om du ska servera det till, och gör yoghurtsåsen medan grytan puttrar (se recept nedan).

När grytan är klar, ta den från spisen och pressa i citronsaften. Strö över pinjenötter och klipp över resten av koriandern.

Yoghurtsås med mynta

2 dl turkisk yoghurt eller avrunnen vanlig naturell yoghurt.

1,5 msk torkad mynta

1 msk rörsocker

1 pressad vitlöksklyfta

salt

Rör ihop ingredienserna till såsen och låt stå tills grytan är klar.

Servera grytan med yoghurtsås och ris eller vitt bröd.