Gyoza

Min yngsta dotter hade önskat att vi skulle göra gyoza i många dagar (kanske veckor), till slut var det dags. Det är en favorit hos oss alla, vet inte varför vi gör det så sällan. Vi har ätit mycket gyoza när vi varit i Japan, det var en av de rätter som alltid gillades av tjejerna. Sen gör tjejernas farfar de allra bästa, tjejerna brukar önska sig det ibland. Jag brukade få gyoza på juldagen för att farfar visste att jag inte riktigt gillade julmat!

Det är inte alls så svårt att göra som det ser ut, så testa!

Ingredienser:
1 paket med gyoza blad (finns i vissa matbutiker, annars i asiatiska butiker, det kan heta dumpling wrappers el liknande)
4 pressade vitlöksklyftor
3 st salladslökar
1,5 msk riven ingefära
5 dl finhackad kinakål (ca 1/4-1/2 salladshuvud)
3 msk japansk soya
2,5 msk sesamolja
500 fläskfärs (det går med kyckling eller vegansk, formbar, färs också)
1 ägg (kan uteslutas om ma gör en veganskt)
svartpeppar
salt

Till stekning:
Olja, t ex rapsolja
ca 1 dl vatten till varje stekpanna med gyoza

Till att dippa (t ex):
Japansk soya
Risvinäger
La-Yu Chili oil

Instruktioner:

  1. Plocka urt gyozaplattorna ur frysen, de behöver ca 2 timmar för att tina ordentligt.
  2. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  3. Rensa och skölj 1/4 – 1/2 kinakåls huvud.
  4. Koka salladsbladen i ca 3 minuter.
  5. Lyft upp salladsbladen och finhacka dom.
  6. Krama ur så mycket vatten som möjligt ur salladsbladen.
  7. Pressa vitlök och riv ingefära, tillsätt till kålen.
  8. Blanda i soya och sesamolja i kålen.
  9. Hacka salladslöken och blanda i den också.
  10. Blanda till sist i färsen och tillsätt sen ägg (kan uteslutas).
  11. Krydda med salt och peppar, stek en liten klick färs och smaka av.
  12. Häll lite vatten i en skål.
  13. Lägg upp gyozaplattorna och ha färsblandningen och skålen med vatten i närheten.
  14. Jobba på en skärbräda eller ett bakplåtspapper.
  15. Ta fram en gyoza platta, stryk försiktigt med vatten ytters runt hela plattan.
  16. Lägg på ca en tsk fyllning och vik ihop, man kan vika i många olika mönster. Min dotter valde denna för att vi hade fyrkantiga plattor (det finns även runda).
    .
  17. Kläm ihop kanterna och se till att ingen luft finns kvar (som när man gör ravioli).
  18. Placera dina färdigvikta gyoza på ett fat eller bricka, se till att de inte ligger emot varandra.
  19. Om man vill kan man göra så här långt och sen ställa in i kylen och steka senare samma dag, eller frysa in och ta upp och tillaga en annan gång.
  20. Värm upp olja i en stekpanna på ganska hög värme.
  21. Stek ca 5-7 gyozas åt gången så att dom får fin färg på ena sidan, ca 2 minuter.
  22. Häll i ca 1 dl vatten i pannan och sätt snabbt på locket.
  23. Låt vattnet dunsta bort och sen är gyosan klar, ca 2 minuter.
  24. Servera med ris.
  25. Vi dippar våra gyoza i japansk soya med några droppar chili-olja i eller så i japansk yakiniku-sås (som man annars använder till att doppa grillat kött i). Men man kan doppa det i andra saker som man tycker smakar gott. Det är vanligt också att man blandar lite risvinäger i den japanska soyan och doppar i det.