Yoghurtmarinerade kycklingspett med raita och asiatisk morotssallad

För en gångs skull lagar vi systrar mat tillsammans. Vi brukar låta oss inspireras av recept, och sen ändrar vi det så det passar våra smaker, och det vi vill ha. Teresa var sugen på något indiskt, och vi ville göra något som man kunde förbereda på morgonen, så valet föll på yoghurtmarinerade kycklingspett.

Tillbehören blev den här gången raita och asiatisk morotssallad. Något såsigt och något med grönsaker.

Ingredienser kycklingspett 6 pers:

1 kg kycklingfiléer
2,5 dl turkisk yoghurt
3 msk riven ingefära
3 pressade vitlöksklyftor
saften från en halv citron
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 msk chilipulver
smulad, torkad chili (mängd och sort utifrån hur starkt man vill ha)
salt
svartpeppar
garnera med limeklyftor & färsk koriander

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i kuber om ca 2 x 2 cm.
  2. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg ner kycklingkuberna och blanda väl. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp 6-10 timmar. Går även bra att förbereda kvällen innan och låta marinera i kylskåpet tills det är dags för tillagning.
  3. Sätt ugnen på grillfunktion, 225 grader.
  4. Ta ut kycklingen ur kylskåpet ca 30 minuter innan tillagning.
  5. Trä upp kycklingkuberna på spett. Lägg spetten på ett ugnsgaller. Placera en plåt med bakplåtspapper under, för att undvika dropp i ugnen.
  6. Tillaga spetten i ugn i ca 15 minuter, vänd på spetten efter halva tiden.
  7. Servera med ris, limeklyftor, färsk koriander, raita och asiatisk morotssallad (se recept nedan).

Ingredienser Raita:

2 dl turkisk yoghurt
1/2 gurka
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 msk torkad mynta, eller 3/4 dl färsk
1/2 tsk spiskummin
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar

Gör så här:

  1. Dela gurkan längsmed. Ta en tesked och gröp ur kärnorna.
  2. Skär gurkan i små bitar.
  3. Lägg gurkbitarna i en skål och blanda med övriga ingredienser. Låt stå i kylen tills maten är klar.

Ingredienser asiatisk morotssallad:

6 morötter
2 krukor färsk koriander
1 färsk eller torkad chili
pressad saft från en lime
1,5 mask japansk soja
1 tsk sesamolja
1,5 tsk strösocker
garneras med vita sesamfrön

Gör så här:

  1. Grovriv morötterna.
  2. Finhacka koriander och chili.
  3. Blanda ihop såsen; lime, soja, sesamolja, socker, chili och koriander.
  4. Häll såsen över morötterna och blanda väl.
  5. Låt gärna salladen stå ett tag och gotta till sig.
  6. Strö över sesamfrön innan servering.