Messsmörskola

Hos @systrarnaeisenman hittade jag ett recept på messmörskola och eftersom jag älskar messmör och salted caramel (som jag tycker smakar lite som messmör, speciellt glassen från Lejonet och Björnen), så måste jag ju testa! Jag provade på de yngsta barnen sen, utan att berätta om messmöret, dom gillade det! Vet inte om dom gillar det nästa gång dock då som nu vet vad som är i… Man får vara lite försiktig med kokningen och se till att det inte bränner och alldeles på slutet när man nästan nått rätt temperatur så får man se till att inte låta det gå för länge. Annars inte svårt alls!

50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1/2 dl glykos
2 dl messmör
1/2 tsk ättiksprit (12%)
1 nypa flingsalt

  1. Klä en form (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper, knyckla ihop pappret först om du har svårt att få det att stanna i formen.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Rör ner övriga ingredienser förutom saltet.
  4. Koka upp över låg värme tills allt socker har löst sig.
  5. Använd en slickepott för att få ner eventuellt socker som sitter på kanterna av kastrullen.
  6. Öka värmen något och koka till ca 125 grader, eller tills den klarar kulprovet. Rör försiktigt då och då, men inte för mycket för då kan kolan sockra sig.
  7. Häll upp i formen.
  8. Låt svalna något och strö sedan över flingsaltet.
  9. Låt kallna och stelna och skär sedan upp i lagom bitar.
  10. Slå in i bakplåtspapper.

Leave a Reply

Your email address will not be published.