Min intention är att servera fisk minst en gång i veckan. Det är roligt att försöka variera fiskrätterna i smak och tillagningssätt. Den här gången föll valet på torskrygg, och jag ville ha mycket smak, färgsprakande, fruktiga, syrliga smaker.
Ingredienser 4 pers
4 bitar torskrygg
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 chili, jag valde hot lemon för att få både lagom hetta och citrussmak
1 grön paprika
1 lime
1 burk hela tomater
1 dl gröna oliver fyllda med citron, chili eller pimiento
1/2 dl kapris + 1 msk spad
1 lagerblad
1 + 1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
rapsolja till stekning
1 kruka koriander, limeklyftor och ris till servering
Gör så här
Hacka löken, och skiva vitlök och chili tunt. Strimla paprikan, och skär oliverna i skivor.
Stek löken i oljan tills den mjuknar. Tillsätt paprika, chili, vitlök, lagerblad, oregano och hälften av paprikapulvret, och låt fräsa med en stund.
Klipp sönder de hela tomaterna direkt ner i burken och häll dem över grönsaksfräset. Tillsätt kapris med spad samt oliver. Salta och peppra. Låt sjuda ca 20 min.
Lägg torskbitarna i en ugnssäker form. Pressa över limesaft. Krydda med spiskummin, hälften av paprikapulvret, salt och peppar. Låt fisken stå och dra i sig kryddorna medan grönsakerna puttrar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll grönsakerna över fisken. Ställ in i ugnen ca 15-20 min. Koka riset under tiden. Servera med koriander och limeklyftor.