Torskrygg på mexikanskt vis

Min intention är att servera fisk minst en gång i veckan. Det är roligt att försöka variera fiskrätterna i smak och tillagningssätt. Den här gången föll valet på torskrygg, och jag ville ha mycket smak, färgsprakande, fruktiga, syrliga smaker.

Ingredienser 4 pers

4 bitar torskrygg

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 chili, jag valde hot lemon för att få både lagom hetta och citrussmak

1 grön paprika

1 lime

1 burk hela tomater

1 dl gröna oliver fyllda med citron, chili eller pimiento

1/2 dl kapris + 1 msk spad

1 lagerblad

1 + 1 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk oregano

salt och svartpeppar

rapsolja till stekning

1 kruka koriander, limeklyftor och ris till servering

Gör så här

Hacka löken, och skiva vitlök och chili tunt. Strimla paprikan, och skär oliverna i skivor.

Stek löken i oljan tills den mjuknar. Tillsätt paprika, chili, vitlök, lagerblad, oregano och hälften av paprikapulvret, och låt fräsa med en stund.

Klipp sönder de hela tomaterna direkt ner i burken och häll dem över grönsaksfräset. Tillsätt kapris med spad samt oliver. Salta och peppra. Låt sjuda ca 20 min.

Lägg torskbitarna i en ugnssäker form. Pressa över limesaft. Krydda med spiskummin, hälften av paprikapulvret, salt och peppar. Låt fisken stå och dra i sig kryddorna medan grönsakerna puttrar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Häll grönsakerna över fisken. Ställ in i ugnen ca 15-20 min. Koka riset under tiden. Servera med koriander och limeklyftor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.