Ramen med krispig blomkål & sojapicklat ägg

Min yngsta dotter vill ha ramen, ofta. Men det blir inte så ofta, mest för att jag måste åka till en affär som har det jag behöver och under pandemin har de nästan dagliga promenaderna förbi Japanska torget uteblivit. Men nu var det dags! Det är bra att ha lite tid när man ska göra ramen, det tar inte så lång tid med det aktiva matlagandet, men helst ska buljongen stå och puttra länge. Och man kan förbereda väldigt långt några dagar innan och sen bara svänga ihop det den dag det är dags att äta.

Ramen kan ju innehålla allt möjligt, det är vanligt att man långkokar fläskkött i buljongen. Jag är dock sån att jag helst väljer bort att äta köttet, så då brukar jag skippa att ha det med alls (min dotter frågade dock var proteinet var …). Det finns massor med recept och serveringsförslag online och man kan i princip ha i vad som helst som man är sugen på. Det går också utmärkt att göra det glutenfritt om man väljer alternativa nudlar, buljongen är ju det allra godaste!

Vi väljer färska ramen nudlar, dom är lite tjockare och får en väldigt bra konsistens när dom kokas. Men man kan välja den nudelsort man gillar bäst.

Buljong
2 l vatten
4 gula lökar
1 msk rapsolja
2 salladslökar
3 morötter
10 torkade shiitakesvampar
3 bitar torkad tång (Kombu Hidaka, torkad tång för dashi)
5 cm ingefära
10 klyftor vitlök
Färska ramennudlar
1 dl färsk miso
1/2 dl japans soja
1 msk sesamolja

Sojapicklat ägg
6 ägg
1 msk grovt hackad ingefära
1 dl Japansk soya
1 dl vatten
1/2 dl mirin

Tillbehör
10 st torkade shitakesvampar
2 dl soyabönor
3 vårlökar
några blad nori (smaksatt eller inte)
La-Yu Chili-olja (att droppa i tallriken)

Krispig blomkål
1/2 blomkålshuvud
1 1/2 msk soja
1/2 msk srirachichilisås
1 msk teriyakisås
2 cm riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl pankoflingor

Soyapicklade ägg

  1. Koka äggen så de är löskokta.
  2. Skölj de färdigkokta äggen i kallt vatten och låt dom kallna.
  3. Skala äggen.
  4. Blanda soja, mirin, vatten och ingefäran finhackad i en kastrull.
  5. Koka upp och låt puttra ca 5 minuter.
  6. Låt lagen svalna lite.
  7. Lägg de kokta, skalade äggen i en burk och häll på sojalagen.
  8. Låt äggen vara i minst 10 timmar men dom kan ligga i lagen i 3 dygn.

Buljongen

  1. Lägg de torkade shiitake svamparna i vatten, låt ligga minst en timme.
  2. Skär lök, vårlök och vitlök.
  3. Skala och skär morötterna.
  4. Stek i olja tills allt får lite färg.
  5. Tillsätt vattnet, låt koka upp.
  6. Tillsätt svampen, grovt skuren chili, alger och ingefära.
  7. Låt koka i ca 2-3 timmar.
  8. Sila av och pressa ut väskan ur grönsakerna.
  9. Tillsätt soja, sesamolja och misopasta, smaka av och låt dra ca 30 minuter. Buljongen är nu färdig att ätas.

Krispig blomkål

  1. Skär blomkålen i små buketter.
  2. Riv ingefäran och vitlöken.
  3. Blanda ihopingefära, vitlök, chilipasta, soya och teriyakisås.
  4. Blanda ner blomkålen i marinaden och rör runt så att allt blandas ordentligt.
  5. Låt stå och dra en stund.
  6. Rör i pankoflingorna och blanda igen.
  7. Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll upp blomkålen.
  8. Värm ugnen till 200 grader C (varmluft) och tillaga i ca 20 minuter (fritera i olja går bra också).

Lägg upp nudlar i tallrikar, häll på buljong och låt sen varje person lägga på de tillbehör man önskar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *