Fisktacos

En vän presenterade mig för middagsboxar från Panini, och då speciellt Fisktacos. Vi hann prova den en gång, kanske två, innan den togs bort. Eller snarare dom slutade sälja middagsboxar helt. Men, vi hade redan hunnit fastna, så vi googlade upp en ingredienslista och hittade på ett recept efter det. Så, det här är med inspiration från Panini, men med lite egen fantasi. Den har legat på vila ett tag här hemma, men nu är den tillbaka! Receptet är till ca fyra personer, men vi äter lite konstigt här hemma så det räckte till en middag och två luncher (totalt 7 portioner)…

500 g färsk lax
1/2 kruka färsk koriander
ca 10 st små tortillabröd, glutenfria om du vill

Kryddblandning till laxen
1/2 tsk korianderfrön
1 tsk spiskummin
3 limeblad
1 tsk rökt paprika pulver
svart peppar (några korn)

Avokadoröra
2 avokado
1 tsk citronsaft
salt och peppar

Tomatsalsa
4 stora tomater
6 körsbärstomater
1 schalottenlök
1/2 röd paprika
1 röd chili
rapsolja, att steka i
1/2 tsk rökt paprikapulver
salt – en nypa
peppar – några tag med kvarnen
1/2 tsk socker

Picklad rödlök
1 rödlök
1 1/2 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl ättikssprit

Picklad rödlök

  1. Skala rödlöken, halvera den och skiva ganska tunt.
  2. Koka upp vattnet, rör i socker och ättikssprit.
  3. Häll den avsvalnade lagen över löken och låt stå medans det andra görs
    .

Tomatsalsa

  1. Klyfta de stora tomaterna och filéa bort skalet.
  2. Rensa bort alla kärnor.
  3. Skär tomatköttet i mindre bitar.
  4. Finhacka schalottenlöken och chilin.
  5. Klyfta körsbärstomaterna.
  6. Fräs schalottenlöken glansig i oljan.
  7. Ha i tomatköttet och chilin, fräs en stund.
  8. Ha i de klyftade körsbärstomaterna och det rökta paprika pulvret.
  9. Smaka av med socker, salt och peppar.
  10. Låt koka en stund till och ställ sedan att svalna (Det kan vara lite ljummet när man äter, men inte hett).

Kryddblandningen

  1. Lägg alla kryddor i en mortel.
  2. Mortal till en jämn kryddblandning (man kan behöva ta bort bladtrådar från limebladen som inte mals ner).

Avokadoröra

  1. Kärna ur avokadon och tärna den fint.
  2. Mosa med sked och krydda med citron, salt och peppar. Salsan ska vara lite chunky och behöver inte vara finmosad.

Laxen

  1. Se till att det inte finns några ben i laxen.
  2. Salta och peppra fisken.
  3. Pensla en ugnsform med lite olja.
  4. Lägg fisken i formen och klappa en kryddblandningen på den sida som är uppåt, det ska täcka hela fisken.
  5. Värm ugnen till 175 grader.
  6. Tillaga laxen i ca 25 minuter (eller en innertemperatur på 56 grader). Laxen ska hellre vara lite understekt än överstekt.

Ställ fram allt på bordet och bygg ihop era tacos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *