Jag har försökt återskapa en maträtt jag åt hos min kompis Marta när vi var i 18-årsåldern. Jag minns smakerna väldigt väl, och kommer på ett ungefär ihåg hur den tillagades. Heta räkor var inget jag hade ätit tidigare, och det var en fantastisk smaksensation för mig. Förutom att det smakar gudomligt går det även snabbt och lätt att laga maträtten! Servera gärna med ris eller något gott vitt bröd.
Ingredienser 4 pers
750 g räkor med skal
2 msk curry
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
4 vitlöksklyftor
rapsolja till stekning
1 stor grön paprika
1 burk hela tomater
2 dl grädde
salt, svartpeppar
Gör så här
Skala räkorna.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt curry, paprikapulver och cayennepeppar. Låt fräsa någon minut. Var försiktig så den pressade vitlöken inte bränns vid.
Ta stekpannan från värmen och lägg i räkorna. Blanda runt. Låt räkorna ligga och dra i kryddblandningen.
Sätt fart på riset.
Skär paprikan i strimlor. Klipp sönder de hela tomaterna direkt ner i burken.
Lägg över räkorna i en skål.
Stek paprikastrimlorna hastigt i den kryddiga oljan i stekpannan. Tillsätt tomaterna. Låt koka på svag värme ca 5 min.
Tillsätt grädden och låt koka ytterligare några minuter. Salta och peppra.
Lägg slutligen i räkorna och låt dem bli varma. Ta pannan från värmen ganska omgående, så räkorna inte blir sega.
Servera med ris eller vitt bröd!