Kryddig färs i salladsblad

Det här receptet fick jag av en kollega för länge sen och det har sen dess blivit återkommande hemma hos oss. Man kan använda vilken färs som helst och man kan egentligen göra lite hur man vill och bara hålla fast vid kryddningen och dressingen som är det som gör hela den här rätten! Vi har haft den som ett alternativ till vanliga tacos när det har varit flera familjer på besök, grytan med den här färsen är alltid helt ren och tom när middagen är över.

400 g blandfärs (eller nötfärs, fläskfärs, kycklingfärs, vegofärs osv)
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
sesamolja
1 röd chili (hur stark väljer man själv)
1 msk farinsocker
2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk fiskås
skal och saft från 1 lime
3 st salladslökar
2 huvuden hjärtsallad

Dressing:
2 msk farinsocker
2 msk japansk soya
2 tsk sesamolja
2 msk olivolja
2 tsk fisksås
2 röd chili
saft från 1 lime
1/2 kruka koriander

  1. Börja med att göra dressingen.
  2. Finhacka chili och blad och stjälkar från koriander.
  3. Blanda soya, sesamolja, olivolja och fisksås.
  4. Ha i farinsocker, chili och limesaft.
  5. Blanda i den finhackade koriandern. Låt stå medans färsen tillagas.
  6. Ta bort salladsbladen från huvudet, rensa bort den nedersta delen och skölj noggrant.
  7. Låt ligga och droppa av på hushållspapper.
  8. Fortsätt med att göra färsen.
  9. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i färsen och krydda med salt och peppar.
  10. Fräs färsen tills den är välstekt och ställ sen åt sidan.
  11. Riv ingefära, pressa vitlöksklyftor och finhacka chili.
  12. Hetta upp en panna och häll i olja och hetta sen upp ingefära, vitlök och chili. Blanda i en nypa salt och farinsocker, låt fräsa en stund till.
  13. Häll i den stekta färsen och blanda runt med de frästa kryddorna.
  14. Ha i fisksås och skal och saft från lime.
  15. Skiva salladslöken.
  16. Ha i salladslöken och rör runt i ca 1/2 minut.
  17. Duka upp salladsblad, dressing och den frästa färsen på bordet. Ta ett salladsblad, lägg på lite färs och häll över lite dressing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *