Kycklinggryta med sötpotatis

Hösten är grytornas tid. Jag älskar långkok, men idag börjar jag lite lätt med en kycklinggryta med indiska influenser, som inte behöver puttra fullt lika länge.

Mat ska smaka mycket, så en palett av kryddor, både torkade och färska, är det bästa jag vet. Dofterna som sprider sig i köket och smaklökarna som triggas, och dessutom är det vackert med kryddor i alla dess former och färger.

Ingredienser 4 pers

3 stora kycklingfiléer

2 sötpotatisar

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

2,5 cm färsk ingefära

1 kanelstång

4 kardemummakapslar

2 tsk curry

2 tsk garam masala

2 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 burk hela tomater

1-2 dl vatten

salt och svartpeppar

rapsolja till stekning

saften av 1/2 lime

några kvistar färsk koriander

Gör så här

Skala och skär sötpotatisen i tärningar. Skiva löken tunt, och finhacka vitlök och ingefära.

Skär kycklingen i mindre bitar.

Låt löken svettas i oljan tills den fått lite färg. Tillsätt kanelstång, vitlök och ingefära, och fräs det med löken några minuter. Tillsätt resten av de torra kryddorna, blanda om och låt fräsa hastigt. Blanda sedan ned kycklingen så den också får stekas en stund.

Klipp sönder de hela tomaterna medan de ligger kvar i burken, och häll sedan ner tomaterna i grytan. Tillsätt sötpotatistärningarna och häll i vatten så vätskan täcker kyckling och sötpotatis. Salta och peppra.

Låt grytan koka under lock ca 20 min. Ta av locket efter halva tiden.

Ta grytan av värmen, pressa i limesaft, och klipp över koriander. Servera med ris.

Leave a Reply

Your email address will not be published.