Kantarell- och svartkålspasta

Det känns så tillfredsställande att använda ingredienser i matlagningen som kommer från egna odlingar eller den vilda naturen. Den här årstiden brukar jag försöka anpassa matsedeln efter vad som finns att tillgå av det egna, och jag märker en markant skillnad i hushållskassan under sommar och tidig höst.

Eftersom vi än en gång varit ute i skogen för att plocka bär och svamp, föll valet av middag på kantarellpasta. Det blev en blandning av trattisar och vanliga kantareller den här gången. Dessutom har vi massor av fin svartkål kvar att skörda, och jag gillar kombinationen av svamp och svartkål.

Ingredienser 4 pers

7 blad svartkål

5 dl rensad och skuren svamp

1 rödlök

3 vitlöksklyftor

2 dl riven parmesan

1 dl grädde

salt och svartpeppar

smör och olivolja till stekning

valfri pasta, för mig blir det glutenfritt

Gör så här

Riv bort den hårda nerven från svartkålsbladen, och strimla dem sedan.

Skiva rödlöken, och finhacka vitlöken.

Riv osten.

Koka pastan.

Hetta upp en stekpanna, ha i smör, och lägg i svampen. Låt först vätskan koka ur, och låt sedan svampen fräsa i smöret en liten stund. Ställ svampen åt sidan. Fräs rödlök och vitlök i olivoljan. Tillsätt svartkålen mot slutet, och låt fräsa med någon minut. Häll tillbaka svampen i stekpannan med grönsaksfräset. Salta och peppra. Var generös med svartpepparn.

Tillsätt grädden och låt puttra ihop 2-3 min.

Häll av pastavattnet, men spara en liten skvätt pastavatten i kastrullen. Häll svamp- och grönsaksfräs samt riven parmesan över pastan och blanda väl. Servera med en god sallad!

Leave a Reply

Your email address will not be published.