Masala Chai

Jag älskar chai te, det finns inget stopp. Dofterna i Indien när dom häller från de stora kannorna, på hög höjd, ned i de små glasen – underbart! Jag har förut alltid köpt färdigblandat chai te, men så fick jag en kryddblandning som min mamma gjort som jag blandade med svart te. Sen dess har jag inte köpt färdigt och har börjat experimenterat med lite olika recept och hitta något som är riktigt gott. Det är något väldigt härligt att få ta fram morteln och bara blanda ihop en massa goda kryddor. Nu finns det dock en nackdel – jag använder inga exakta mått… jag tar lite på en höft och har i lite extra efterhand. Det blir lite olika varje gång, men alltid gott! Jag dricker mitt Masala Chai med vitt socker och mjölk, av någon anledning tycker jag att brunt socker (som jag annars använder mest av) inte passar i Chai.

3 hela kanelstänger
1 msk mald ingefära (Jag hade ingen torkar i bit, annars hade jag tagit det. Man kan ta färsk ingefära också, men då får man låta kryddblandningen lufta och torka innan man sätter på lock.)
2 msk gröna kardemummakärnor
1 msk hel kryddnejlika
1 msk hela svartpepparkorn
6 st hela stjärnanis

  1. Mortla alla kryddorna tills det mesta sönderdelats. En del bitar kommer att bli kvar, det gör ingenting.
  2. Blanda kryddblandningen med svart te (så neutralt som möjligt).
  3. Förvara i te-burk.
  4. Använd som vilket annat te som helst, låt det dra lite längre än vanligt så kryddorna kommer fram.
  5. Jag har mjölk och vitt socker i när jag dricker, men det gör man som man vill. Man kan också låta blandningen sjuda på spisen tillsammans med vatten, mjölk och socker i ca 3 minuter och sen sila upp på glas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.