Oreganobröd

Det här brödet bakade mamma till fisksoppa när vi var små. Jag kommer ihåg hur fantastiskt gott det var alldeles rykande färskt. Men även att det inte alls var samma upplevelse dagen efter. Så det här brödet ska ätas upp bums, till soppa, plockmat eller att doppas i någon god röra eller olivolja.

50 g jäst
3 dl mjölk
100 g smör
1 tsk salt
1/2 msk oregano
1/2 dl riven ost
8 1/4 del vetemjöl

Garnering:
smält smör
1/2 msk oregano
1/2 del ost

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Smält smöret och blanda med mjölken och värm till 37 grader. Häll över jästen och blanda tills jästen lösts sig.
  3. Ha i mjöl, salt, oregano och den rivna osten. Arbeta ihop till en deg.
  4. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
  5. Arbeta på bakbord till en längd, skär i 8 bitar och rulla till bullar.
  6. Smörj en runds form med smör, placera bullarna i formen.
  7. Pensla med smält smör och strö över garneringen.
  8. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  9. Grädda i 30 – 40 minuter i 200 grader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *