Tomatsås

Inför att huset ska fyllas med barn brukar jag försöka hinna med att göra ett storkok med tomatsås. Den används sen till pastasås, soppa, pizza eller som pålägg på grillade smörgåsar. Tomatsåsen späs med vatten och grädde till soppa och får vara lite tjockare till pastasås och pizza. Det finns oftast några burkar i olika storlekar i frysen också. Jag kokar såsen länge, så jag tar det en dag som jag vet att jag ska hålla mig hemmavid. Här hemma så får det inte synas att det är tomat i, och absolut inga bevis på lök … så jag mixar tomatsåsen när den är klar. Jag läste någonstans att tomatsås kan bli lite sur om man mixar för att tomatkärnorna går sönder, det är inget som jag tänkt på.

.

Jag följer som vanligt inget bestämt recept, men jag försökte mäta den här gången eftersom jag skulle skriva ned det.

6 förpackningar krossad tomat (á 390 g), eller ännu hellre motsvarande färska tomater från trädgården!
3 gula lökar, eller annan lök, jag tar det som finns hemma
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 msk oregano
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk socker, jag använder helst råsocker eller farinsocker, honung går också bra
salt
svartpeppar

  1. Hacka lök och vitlök fint.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja & ca 1 tsk flingsalt tills det blir genomskinligt.
  3. Ha i tomatpuré och fräs lite till.
  4. Ha i tomaterna, oregano och socker.
  5. Krydda med svartpeppar och salt, jag har inga mått men ta måttligt och krydda sen upp efter hand.
  6. Låt tomatsåsen koka så lång tid som du har till hands. Jag låter den alltid koka minst 30 minuter, men ibland kan den stå flera timmar. Om den står länge kan man behöva fylla på med lite vatten efterhand så att den inte blir för torr. Rör lite då och då.
  7. Mixa eller inte, det beror på vad som passar bäst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.