Här hemma är det väldigt uppskattat om det finns kakor som man kan mumsa på ibland. Chocolate Chip Cookies är en favorit. Jag brukar ha det här receptet som ett grundrecept och sen har jag i lite vad jag känner för. Nötter, torkad frukt, kakao, smarties, olika färg på choklad, nougat – det är bara att ta vad man har hemma och i en “lagom” mängd så degen inte blir för full med bitar och faller isär. Jag ser till att alltid ha en rulle kakdeg i kylen, då kan man på 15 minuter ha nybakta kakor när det skulle behövas. När tonårsbarnen har besök av kompisar får man gömma kakburken, annars töms den på några minuter (man får även vakta rullarna med kakdeg i kylskåpet har jag märkt…).
200 g smör
2 ägg
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
4 dl mjöl
200 g hackad choklad
- Mät upp smöret och låt det anta rumstemperatur.
- Rör ner farinsocker och strösocker i smöret.
- Rör även ner bikarbonat, vaniljsocker och salt.
- Blanda i ett ägg i taget.
- Mät upp 200 g hackad choklad eller chokladknappar. Jag brukar blanda vit choklad, ljus choklad och mörk choklad.
- Blanda ner mjölet och rör ihop till en deg.
- Dela degen i två och rulla ut till rullar som är ca 6 cm i diameter.
- Lägg rullarna i plast och ha i kylskåp i minst 15 minuter. Om degen ska förvaras en längre tid i kylskåp brukar jag använda både plats och aluminiumfolie.
- Skiva rullarna i ca 1 cm tjocka skivor.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ha inte kakorna för tätt.
- Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter.