Kryddiga kycklingben med tzatziki

Med jämna mellanrum brukar jag laga kycklingben med olika marinader. Det är gott och enkelt. Godast blir om de får ligga i marinaden en hel dag eller över natten, men någon timme går också bra. Ibland kommer man inte ihåg att marinera i tid.

Tzatzikin gjorde jag på zucchini istället för gurka eftersom det finns ett överflöd av zucchini i trädgården just nu.

Ingredienser kycklingben, 4 pers

1 kg kycklingben

1 chili

saften från 1 citron

2 msk kinesisk soja

4 msk rapsolja

1 msk flytande honung

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk tandoorikrydda

salt och svartpeppar

Gör så här

Finhacka chilin.

Ha i chili, soja, olja, honung, citronsaft, pressad vitlök, tandoori, salt och peppar i en bunke. Blanda. Lägg ner kycklingbenen i bunken och se till att de får ordentligt med marinad på sig runtom. Låt kycklingbenen marinera minst en timme, men gärna hela dagen eller över natten.

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg kycklingbenen och marinaden i en ugnsform. Tillaga ca 40 min. Gör under tiden tzatziki.

Ingredienser tzatziki

2 dl riven zucchini

1 tsk salt

2 dl turkisk yoghurt

1 pressad vitlöksklyfta, eller 2 om man älskar vitlök

svartpeppar

Gör så här

Riv zucchinin i en skål, strö över salt och blanda runt. Låt stå ca 10 min. så att zucchinin vätskar ur sig. Pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt ur den rivna zucchinin.

Tillsätt yoghurt, pressad vitlök och peppar i zucchinirivet. Blanda ordentligt.

Servera kycklingbenen med t ex ris eller klyftpotatis och tzatziki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *