Zucchini x 3

Jag har inget överflöd av zucchini, men jag vet att många har det, jag hade en kvar av de som jag tidigare fått av mamma. Vår kusin efterfrågade lite idéer tidigare så jag gjorde en middag där jag använde zucchini i allt. Bilderna blev inte så bra, men det smakade gott! Man kan kombinera det eller äta var för sig med andra saker jag valde att fokusera på Zucchini x 3. Knepet med vegetariska biffar tycker jag är att göra dom i ugnen, dom faller inte isär och kan till om med göras som hamburgare utan problem.

Biffar:
2 dl kokt kall quinoa
1/2 zucchini, ca 2 dl riven zucchini
3 ägg
1 dl hackade soltorkade tomater i olja
150 g halloumi (eller fetaost)
2 vitlöksklyftor
1 dl färsk basilika
1 1/2 dl ströbröd (går att byta ut mot ca 2 msk chiafrön för glutenfria biffar)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
olivolja

Ratatouille:
500 g zucchini
500 g aubergine
1 röd paprika
2 st gula lökar
500 g tomater eller 500g konserverade (krossade) tomater eller blanda
1 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 chili (välj sort och antal efter den styrka du vill ha, jag tog en ganska mild chili eftersom jag gillar tomat och vill att det ska smaka mycket tomat utan att chilistyrkan tar överhand)
3 kvistar timjan eller 1 tsk torkad timjan
Salt
Svartpeppar
Olivolja

Tzatziki:
2 dl Turkisk yoghurt
1/3 zucchini
1 vitlöksklyfta
flingsalt
svartpeppar

Biffar:

  1. Koka quinoa enligt anvisningar
  2. Riv zucchinin & halloumin grovt.
  3. Hacka löken fint.
  4. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka.
  5. Hacka basilikan och riv vitlöken.
  6. Blanda alla ingredienser till en jämn smet och krydda upp med salt och svartpeppar.
  7. Låt smeten vila i kylen i ca 15 minuter.
  8. Forma smeten till 8 biffar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Pensla biffarna med olivolja.
  10. Grädda i 200 grader i 10 minuter. Vänd på biffarna och grädda i ytterligare 10 minuter.

Ratatouille:

  1. Dela zucchinin och aubergine i mindre bitar, skivor eller bitar beroende på vilket utseende man vill ha.
  2. Lägg på en plåt och ringla olivolja över.
  3. Grädda i 200 grader i 20 minuter.
  4. Hacka lök och vitlök fint.
  5. Hacka paprikan, chili och tomaterna.
  6. Hetta upp olja i en panna och stek löken tills den är lite genomskinlig,
  7. Tillsätt vitlök och paprika, krydda med timjan som är repad från stjälken.
  8. Ha i tomat, tomatpuré, salt och peppar och låt puttra på svag värme i minst 15 minuter. Tomat sås kan med fördel kokas en längre tid, men kan då tillsätta vatten efterhand om det blir torrt. Man kan då också vänta tills de 15 sista minuterna att ha i paprikan som är god om det har lite motstånd.
  9. Blanda i zucchini och aubergine som varit i ugnen. Låt puttra på låg värme i ca 10 minuter.

Tzatziki:

  1. Riv zucchinin grovt och krama ur överflödig vätska.
  2. Blanda med yoghurt, vitlök och kryddor.

Som sagt, bilden blev inte så bra. Jag var hungrig. Men det var gott!


One thought on “Zucchini x 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *