Gelé

När buskarna ger mycket vinbär så är det dags att vara kreativ. Frysen är redan rejält påfylld så det är lika bra att ta hand om en del av det direkt. Vi gillar gelé här hemma, helst på svarta vinbär, men vi får inte så mycket. Så jag blandar det som finns. Recept finns att hitta överallt, jag googlar baserat på vad jag hemma och hur mogna bär jag har. Ibland gelésocker, ibland pektin ibland bara vanligt socker. I år var jag sen med att plocka bären så jag fick ta hjälp av gelésocker.

1 liter bär/ frukt (jag tog 5 dl svarta vinbär, 5 dl röda vinbär och ett äpple)
1 dl vatten
1 dl gelésocker per dl avrunnen saft

  1. Skölj bären och skala och tärna äpplet.
  2. Lägg bär i en kastrull tillsammans med vattnet.
  3. Koka upp och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter.
  4. Sila bären i en silduk.
  5. Mät upp saften och häll den i en kastrull.
  6. Tillsätt lika mycket gelésocker som saft.
  7. Koka upp och låt koka i ca 1 minut.
  8. Häll upp på rengjorda glasburkar och sätt på locken.

Jag förvarar gelén i kylskåp eftersom jag inte har någon källare eller skafferi med rätt temperatur. Man kan smaksätta gelén lite som man vill, stjärnanis, vanilj, mynta – det är bara att testa. Lite senare på säsongen ska jag testa göra rönnbärsgelé, jag gillade det inte alls som barn men kanske dags att ge det en till chans.

Leave a Reply

Your email address will not be published.