Fyllda, baconlindade kycklingfiléer med chèvretoppade rödbetor

För att få kycklingfiléer riktigt saftiga och goda gillar jag att fylla dem med diverse godsaker som får ge smak, och sedan linda dem med bacon. Sältan kommer då både från insidan och utsidan, och om man dessutom låter dem småputtra i till exempel vitt vin slipper de bli torra och tråkiga.

Fyllningen här är chèvre, rosmarin och honung, och även de ugnsbakade rödbetorna får samma smaksättning. Rödbetorna får dessutom sällskap av svartkål och vitlök. Vitlöksklyftorna bakas med skalet kvar, för inuti skalet gömmer sig ett gudomligt gott vitlöksmos när de är färdigbakade, bara att trycka ut och äta tillsammans med resten.

Körsbärstomater, rödbetor, svartkål och rosmarin kommer från egen odling, det känns så lyxigt!

Ingredienser kyckling

4 kycklingfiléer

salt och svartpeppar

5 kvistar rosmarin

100 g chèvre

honung

2 paket bacon

1 rödlök

10 körsbärstomater

1/2 dl vitt vin

1/2 dl äpplejuice

smör och olivolja till stekning

Gör så här

Skär ett snitt längsmed kycklingfiléerna och öppna upp dem, så det går att lägga på fyllningen.

Repa och finhacka rosmarinen.

Salta och peppra insidan av kycklingfiléerna, och strö på rosmarinhacket.

Skär chèvren i skivor och fördela dem i kycklingfiléerna.

Ringla honung över chèvren.

Stäng igen kycklingfiléerna och linda bacon runtom. Baconet gör att kycklingfiléerna håller ihop, och att fyllningen blir kvar inuti.

Stek de baconlindade kycklingfiléerna på hög värme i smör och olivolja. Se till att de får färg på båda sidor.

Klyfta under tiden rödlöken. Sänk värmen i stekpannan och låt rödlök och körsbärstomater fräsa med en kort stund.

Häll på vin och äpplejuice.

Täck med lock och låt småputtra på låg värme ca 40 min (eller så lång tid som det tar att göra de ugnsbakade rödbetorna).

Ingredienser rödbetor

1 kg rödbetor

8 oskalade vitlöksklyftor

5 kvistar rosmarin

1,5 msk + 1 msk olivolja

salt, svartpeppar

5 svartkålsblad

200 g chèvre

honung

balsamico, krämig

Gör så här

Ugn 225 grader, ca 30 min

Skala rödbetorna om det behövs. Skär dem sedan i klyftor.

Lägg de klyftade rödbetorna, vitlöksklyftorna och rosmarin på en ugnsplåt. Häll sedan på 1,5 msk olivolja, salta och peppra. Blanda runt ingredienserna på plåten. Ställ in i ugnen.

Ta bort den hårda nerven i mitten av svartkålsbladen, och strimla dem sedan. Blanda med salt och 1 msk olivolja, och ställ åt sidan.

Skär chèvren i runda skivor.

När ca 8 min återstår av tiden i ugnen, ta ut plåten. Strö över den strimlade svartkålen och toppa med chèvren. Ringla honung över chèvren. Ställ in plåten igen och grädda de 8 minuter som är kvar.

Ringla en god, krämig balsamico över rödbetorna innan servering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.