Efter ett besök hos Emma fick jag med mig svartkål hem. Jag hade aldrig lagat mat med svartkål innan så efter en snabb googling och kombination av olika recept så landade jag i ett modifierat recept av en svartkålspaj. Det blev jättegott och räckte till många, minst 6 personer. Sen kan man variera pajen hur mycket man vill, lite blomkål, zuccini, broccoli eller annat som man har hemma.
Pajdeg:
100 g smör
2 krm salt
3 dl vetemjöl
0,75 dl vatten
Fyllning:
200 g färsk svartkål
3 salladslökar
3 morötter
1 dl vatten
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 krm flingsalt (till svartkålen)
4 ägg
2,5 dl grädde
2 krm salt
svartpeppar
50 g fetaost
100 g riven ost
- Skär smöret i kuber och lägg i en skål tillsammans med mjöl och salt.
- Blanda med fingrarna till en smulig deg.
- Häll i vattnet och rör ihop till en fast deg.
- Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen i en kvart ungefär.
- Skölj svartkålen, skär bort stammarna och strimla den.
- Lägg den strimlade kålen i en panna med lite högre kanter och häll i 1 dl vatten.
- Koka den strimlade kålen på låg värme i 10 minuter tills vattnet är borta och kålen är mjuk.
- Skala vitlöken och morötterna. Skär dom i mindre bitar.
- Skölj vårlöken och strimla den.
- Fräs svartkålen i olivolja och flingsalt, ha i morötter och vårlök och stek ytterligare en stund.
- Ta ut pajdegen från kylskåpet och nagga den med en gaffel.
- Laga pajskalet i 180 grader i ca 8 minuter.
- Blanda ägg, grädde, salt och svartpeppar.
- Häll i grönsaksröran i det förgräddade pajskalet.
- Smula över fetaost och den rivna osten.
- Häll över äggblandningen.
- Grädda pajen i 180 grader i ca 30 minuter