Rotsakssås

Det här är en maträtt med en kärlekshistoria. När jag och min sambo dejtade i början av 90-talet bjöd han mig på rotsakssås, och jag blev så imponerad! Jag hade inte ätit mycket vegetariskt, så det var ganska nytt för mig. Rotsakssåsen blev ett av mina starkaste minnen av honom, och när vi sedan träffades igen tre decennier senare, ville jag förstås även återuppleva detta fantastiska matminne.

När man lagar mat på känn snarare än efter recept är det svårt att ange exakta mått, men jag har nu studerat kocken i detalj för att kunna skriva ner ett recept. Vi la även till bondbönor denna gång, vilket vanligtvis inte brukar vara med, men man vill ju använda så mycket som möjligt från den egna trädgården.

Ingredienser, räcker till 4 pers

5 morötter

1/2 kålrot

2 klyftor vitlök

2 msk smör

olivolja

2 msk curry

3 cm ingefära

800 g krossade tomater

1 msk honung

1 msk tomatpuré

salt, svartpeppar, vitpeppar

3 msk crème fraîche

1,5 dl bondbönor

Gör så här

Finstrimla morötter och kålrot, och finhacka vitlöken. Låt grönsakerna svettas i smör och olivolja på hög värme några minuter.

Tillsätt curryn i rotsaksfräset, blanda runt och låt steka med en liten stund.

Finriv ingefäran. Tillsätt ingefära, krossade tomater, honung, salt och peppar i rotsakerna, och låt småputtra i ca 20 min.

Tillsätt crème fraîche och bondbönor i slutet av koktiden. Om bönorna inte är förkokta, låt dem koka med ca 3 min.

Servera med ris eller pasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.