Bönsallad

I år odlar jag fyra sorters bönor, vaxbönor, brytbönor, störbönor och rosenbönor. Det enklaste och godaste är egentligen att bara koka dem hastigt och sen ha på en klick smör som får smälta, och flingsalt. Ibland vill man hitta på något annat med bönorna också, och då kan den här bönsalladen smaksatt med vinägrett vara ett alternativ. Samtidigt som jag gjorde bönsalladen plockade min sambo svarta vinbär, och då kom jag på idén att använda vinbären i salladen. Dels tyckte jag att vinbärens syra skulle passa bra rent smakmässigt, sen såg jag färgkombon av ljust gula vaxbönor och svarta, djupt lilaskimrande vinbär.

Ingredienser

500 g bönor, t ex vaxbönor

Vinägrett

1/2 rödlök

1 vitlöksklyfta, pressad

1,5 msk balsamico eller citron

1 msk olivolja

flingsalt, svartpeppar

Toppa ev med 1 dl svarta vinbär.

Gör så här:

Hacka rödlöken fint. Rör ihop alla ingredienser till vinägretten.

Koka bönorna ca 4 min. Jag tycker det är gott om de ger lite tuggmotstånd.

Häll över vinägretten och blanda.

Dekorera med svarta vinbär.

Leave a Reply

Your email address will not be published.