Tomat- och olivsallad

Just nu svämmar trädgården över av mogna tomater i alla dess färger och former. Det gäller att planera matsedeln efter tomatberget. Förutom att frysa in, koka sås etc, vill man ju även äta dem alldeles solmogna.

Den här tomatsalladen såg jag Jamie Oliver slänga ihop på tv för många år sedan, och jag minns hur jag fascinerades av hans sätt att klämma sönder tomaterna mellan fingrarna, det såg så läckert ut. Självklart kommer jag inte ihåg receptet exakt, utan jag har bearbetat det genom åren. Salladen kan med fördel användas som tillbehör till fisk eller kyckling. Just idag gjorde jag salladen som tillbehör till några goda, kryddiga korvar, istället för rotsaker i ugn.

Ingredienser:

150 g oliver av valfri sort, här använde jag stora, gröna oliver

500 g blandade småtomater, gärna i olika färger

1 kruka färsk basilika

1 msk god olivolja

1,5 msk vit balsamico

flingsalt

Gör så här:

Mosa oliverna med en träslev, så det går att pilla ut kärnan. Lägg oliverna i en salladsskål.

Kläm försiktigt sönder tomaterna över salladsskålen. De ska bara gå sönder lite, inte mosas helt, så smakerna från övriga ingredienser kan komma in i tomaterna. Varning för tomatkärnor som skvätter över hela köket om man inte riktar tomatklämmandet ner i skålen.

Riv ner basilikabladen i salladen, det får gärna vara stora bladbitar.

Häll över olivolja och balsamico, och toppa med flingsalt. Blanda och servera!

Leave a Reply

Your email address will not be published.