Cake Pops

Jag har provat Cake Pops en gång tidigare, till en födelsedag. Den här gången var det avtackning av en kollega på jobbet. Hon ville själv vara med och ordna fikat så jag ska inte alls ta åt mig äran för hur fint det blev. Jag var mest bara ett stöd i att jag gjort det innan. Vi läste många olika recept på nätet och sen la vi ihop några och improviserade lite på det. Fint blev det, och jätte gott! Vi gjorde en chokladfyllning med punch smak och dekorerade med vitchoklad, färgad med rosa och blå karamellfärg, och ljus och mörk choklad. Sen hade min kollega en rolig stund (en ganska lång stund) för dekorering med diverse strössel och roliga ätbara saker.

Cake Pops görs i flera steg och den här gången lät vi processen ta flera dagar. Det är inte nödvändigt, men det behövs ordentligt med tid.

Steg 1 – en sockerkaka

50 g rumstempererat smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
1 dl kakao

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj en form med smör och bröa med ströbröd.
3. Vispa smör fluffigt i en stor skål.

4. Vispa ner äggen och strösocker, vispa allt i ca 4-5 minuter till en fluffig smet.

5. Sikta vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao och vänd ihop med äggsmeten, vispa inte.

6. Häll till sist ner mjölken och rör ihop till en smidig och klumpfri sockerkakssmet.

7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. När stickan är torr är kakan färdig.
8. Låt kakan svalna i formen.

 

Steg 2 – en god röra

200 g philadelfiaost
200 g rumstempererat smöt
2 tsk citron
arraksessens efter smak
13 – 15 dl florsocker

1. Vispa (med elvisp) philadelphiaost och smör fluffigt och vitt. Båda ingredienserna skall vara rumstempererade.

2. Rör i citronsaft och essens.

3. Sikta ner 13- 15 dl florsocker (i omgångar).

4. Vispa smeten fluffig.

5. Den här röran går också bra att använda till cupcakes eller morotskaka och går att smaksätta och färga som man vill.

 

Steg 3 – smeten

1. Smula sönder kakan ordentligt, det går bra att använda matbredare eller smula med händerna.

2. Blanda i smulorna i röran och rör till en slät smet. Den ska inte vara för lös.

3. Ställ in skålen med den cake pop smeten i kylen i ca 1 – 2 timmar, tills dess att den är helt genomkall.

 

Steg 4 – bollar

1. Ta ut smeten från kylen och forma till bollar. Hur stora bollarna ska vara bestämmer man själv. Ungefär som en köttbulle brukar bli bra. Gör bollarna så släta som det bara går.

2. Ställ in de färdigrullade bollarna i kylen i ett par timmar, eller över natten.

 

Steg 5 – dekorera

Choklad, vit, mörk, ljus eller vad du önskar (den vita chokladen kan färgas med karamellfärg när man smälter den)
Strössel i alla former, flingsalt är gott på mörk choklad
Marshmallows
Minimaränger
Grillpinnar

1. Låt dy kylda  bollarna stå kvar i kylskåpet tills dess allt annat är förberett.

2. Smält chokladen enligt anvisning på paketet. Man kan dekorera cake pops med vilken choklad man vill, dock brukar det vara enklare med blockchoklad än anna finare choklad.

3. Häll upp de olika strössel du har tänkt använda i olika skålar så att det är lätt att komma åt.

5. Om du ska göra stående Cake Pops behöver man ha något redo att sätta dom i när dom är doppade i choklad. En bit frigolit passar bra, en tom kartong fungerar, eller ett glas med socker eller salt. Om man ska ha dom på ett fat bör man lägga et bakplåtspapper under för att lätt kunna få bort dom.

6. Ta fram bollarna ur kylskåpet. Det är väldigt viktigt att bollarna är kalla när de doppas i chokladen, de ska dock inte stå i frysen.

7. Stick en grillpille i varje boll. Stick inte pinnen rakt igenom, ungefär halvvägs blir bra. Pinnarna kan anpassas i längd till en längd som passar bra.

8. Doppa bollen noggrant i chokladen och vrid den så att överflödig choklad rinner av.

9. Dekorera innan chokladen hinner torka. Man kan dekorera hur som helst och med i princip vad som helst. Bildgoogla “Cake Pops” för lite inspiration

10. Sätt de färdig dekorerade Cake Pops:en att svalna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.