En fantastisk äppelmarmelad som smakar lite kola och blir lite som lemoncurd. Mumsigt gott och perfekt när trädgården är full av äpplen.
1 kg äppelklyftor
500 g socker
2 citroner, saften
2 vaniljstänger
250 g smör
1. Skala och kärna ur äpplen tills du har 1 kg äppelbitar.
2. Smält sockret under omrörning tills det blir guldgult och knäckigt.
3. Tillsätt äpplena och citronsaften och koka upp.
4. Dela vaniljstängerna och skrapa ur dem. Lägg stänger och skrap i kastrullen och koka marmeladen under omrörning i ca 15 minuter.
5. Marmeladen är klar när nästan alla äppelbitar är upplösta och små droppar hänger kvar på sleven efter att man doppat den i marmeladen och tar upp den.
6. Ta upp vaniljstängerna.
7. Rör ner smöret i den varma marmeladen.
8. Häll på varma, rena, burkar.
9. Förvara i kylskåp.
Kan verkligen rekommendera denna smarriga marmelad! Teresa har bjudit på den på jobbet för flera år sedan och jag har tänkt på den då och då. Nu kan jag njuta av den när jag vill!