Hos Söta saker är månades utmaning barndomsminnen. Jag har inte varit med i utmaningarna tidigare, men jag tänkte att det var dags. Kokosbollar får bli mitt bidrag.
Första gången jag fick smaka de här var hemma hos min systers kompis Anna-Lena när vi var små. Det var kalas och jag hade aldrig smakat något liknande. I varje fall inte som var hemmagjort. Dom är goda men samtidigt lite läskiga, bara en massa skum! Det är som kokosbollarna man kan köpa med kexbotten, doppade i choklad med kokos på, fast utan kexbotten, inte doppade i choklad och lite fastare i konstistensen. Kanske inte alls så lika alltså … 🙂 Men jag gillar dom.
När jag var liten gjorde vi dom varje gång det var dags för skoldisco och sen sålde vi dom. Tror att dom kostade 5 kr styck, men det kan ha varit mindre. Efter discot (och ibland innan) smög man iväg med en hel glasspack med kokosbollar och bara glufsade i sig, alla på en gång.
Numera gör jag dom varje gång mina döttrar fyller år och då får dom bestämma vilken färg dom ska ha. I år blev dom rosa (så klart, vi är inne i värsta prinsess perioden). Det går jätte bra att frysa kokosbollarna och dom tar ingen tid att tina så det är perfekt att ha i frysen i väntan på en barninvasion, eller varför inte en väninvasion, eller en ensam kväll framför en bra film?! Man kan inte bara äta en, eller jag kan in varje fall inte…
4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokande vatten
1 äggvita
karamellfärg efter tycke och smak
3 dl cocos
1 msk kakao
1. Lös upp gelatinet i det kokande vattnet.
2. Blanda alla ingredienser väl utom karamellfärgen.
3. Vispa i cirka 30 minuter (i maskin är att föredra, då behöver man inte vispa lika länge).
4. Vispa i önskad mängd karamellfärg.
5. Blanda cocos och kakao till strössel.
6. Häll hälften av strösslet i en form (ca 20x 25 cm).
7. Häll smeten ovanpå och jämna till.
8. Häll resten av strösslet ovanpå.
9. Låt stå i kylskåp en liten stund för att stelna.
10. Skär upp i bra munsbitar och doppa även kanterna i strösslet som ramlat av eller är kvar i formen.
11. Ät upp direkt eller frys in.
Rosa kokosbollar, det låter bara så gott! 😀 Ska provas! 🙂
kram Linnéa -baktokig
Oj, dessa minns jag också från när jag var liten. Kanske var det hos Anna-Lena jag också fick dessa. Jag letade länge (i vuxen ålder) efter recept och fick tag i det för något år sen och kunde äntligen göra dessa själv. De är verkligen goda, även om de är väldigt söta.
Kram Erika (Emmas klasskompis från Hedemora)