Jag har väl sagt att jag är en sockergris? Den här pannkakan kanske inte är den nyttigaste lunch man kan tänka sig. Men det är ju lördag idag och mina döttrar är så söta. Vi behövde den här lunchen 🙂 Man kan göra den lite nyttigare om man vill. Utesluta lite socker och äta den med bacon och lingonsylt, då blir det nästan som skånsk äggkaka. Om man äter den som lunch räcker den till 4 personer, om man äter den som efterrätt så räcker det nog till 8 personer. Man kan baka den antingen i en stor form eller i portionsformar.
4 ägg
2 dl + 1 tsk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk
1 dl socker
50-100 g choklad
2 dl frysta bär
ca 8 marshmallows
1 krm salt
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Knäck äggen och lägg äggulorna i en skål och äggvitorna i en annan.
3. Vispa äggulorna med 2 d vetemjöl, vaniljsocker och 2 dl av mjölken. Vispa tills smeten är slät.
4. Tillsätt resten av mjölken och saltet och vispa ihop.
5. Vispa upp äggvitorna. Tillsätt sockret och vispa igen till ett hårt skum.
6. Rör ner äggvitorna i smeten och vänd försiktigt ihop.
7. Häll smeten i en smord ugnsform (20×30 cm eller 25 cm i diameter) eller använd stora portionsformar (ca 10 cm i diameter).
8. Blanda de frysta bären (jag använde jordgubbar den här gången, men t ex hallon eller blåbär fungerar lika bra) med 1 tsk mjöl.
9. Bryt chokladen och klipp marshmallows i mindre bitar.
10. Strö bär, choklad och marshmallows över smeten.
11. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter för stor form och ca 15 minuter för små formar.