Tags

Related Posts

Share This

Surdeg av råg

4 dl grovt rågmjöl
4 1/2 dl ljummet vatten

Dag 1

Blanda 2 dl vatten med 2 1/2 dl mjöl. Plasta in eller ha i burk med lock och låt stå i rumpstemperatur i 2 dygn. Inte i direkt solsken.

Dag 3

Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl mjöl och blanda noga. Plasta eller sätt på lock och låt stå i rumstemperatur ett dygn till.

Dag 4

Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl mjöl och blanda noga. Plasta eller sätt på lock och låt stå i rumstemperatur ytterligare ett dygn.

Dag 5 är surdegen klar att baka med. När man tagit det man behöver sätter på på locket/plasten och ställer in i kylskåpet. Den klarar sig där väldigt länge. Jag brukar sen ta ut den på kvällen dagen innan jag ska baka och låta den stå över natten och anta rumstemperatur. På morgonen har jag sen i 1 dl mjöl och 1 dl vatten och låter den stå i rumstemperatur, när man kan se små bubblor i surdegen så kan man använda den igen.