Godaste brödet

 

1 dl surdeg av råg
25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
3 1/2 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special
150 g hasselnötter
100 g russin
1 påse blandad torkad frukt

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
2. Tillsätt surdeg, rågmjöl och lite vetmjöl i taget. Knåda degen långsamt i maskin.
3. Arbeta degen på högre hastighet i ca 5 minuter och tillsätt nötter, russin och torkad frukt (dela de störra bitarna något).
4. Jäs ca 1 timme under bakduk.
5. Dela degen i 2 delar, forma till limpor och rulla den i grovt rågmjöl. Lägg limporna i smorda brödformar och jäs ca 1 timme.
6. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
6. Snitta bröden försiktigt och ställ in dom i ugnen. Häll en kopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan. Sänk temperaturen till 230 grader.
7. Grädda i 30 minuter.
8. Lyft ur limporna ur formarna och låt svalna på galler under bakduk.

Man kan utesluta surdegen, men jag tycker inte att det blir lika gott. Om jag utesluter surdegen brukar jag ta lite mera jäst. Jag har provat med mandel istället för hasselnötter och det blir också gott. Valnötter fungerar också. Som vanligt kan man göra lite som man vill!

Leave a Reply

Your email address will not be published.