Dinkelbröd

Den här degen är helt fantastisk att jobba med. Den blir så elastisk och jäser massor. Brödet blir dessutom jätte gott, det kan alla våra grannar intyga! Jag bakade med hälften dinkel och hälften vetemjöl mest för att det var vad jag hade hemma. I receptet nedan är det bara dinkel, men anpassa det som det passar bäst. Mängden jäst anpassar man beroende på hur bra levainen jäser, om det är mycket jäskraft i levainen kan man utesluta jästen helt.

Levain:
200 g vatten
150 g vetesurdeg på russinjäst
150 g vetemjöl
100 g fint rågmjöl

Färdig deg:
Levainen från dag 1
600 g vatten
1000 g dinkelsikt
40 g havssalt
10-20 g jäst

Dag 1:

1. Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter.

2. Lägg levainen i en oljad bunke med lock och låt stå i rumstemperatur i minst 5 timmar, gärna över natten.

Dag 2:

1. Blanda levainen med övriga ingredienser, utom saltet.

2. Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand i 30 minuter.

3. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.

4. Låt degen vila i bunken i 2 timmar.

5. Forma degen försiktigt till 3 runda bollar och lägg dem i mjölade jäskorgar med skarven neråt.

6. Låt bröden jästa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.

7. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt längst ner i ugnen.

8. Flytta försiktigt över bröden med skarven uppåt till en plåt med bakplåtspapper.

9. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ångan efter 20 minuter.

10. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader.

11. Låt bröden svalna på galler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.