Pretzels

Egentligen hade jag tänkt göra Blinier till soppan men jag ville gärna baka något som fick jäsa länge och något riktigt salt. Pretzels hade jag aldrig gjort innan. Dom blev fantastiskt goda! Jätte bra konsistens och fin bagels-skorpa. Ella tog av saltet och smulade ner i soppan, vi andra bara tuggade och åt.

12 kringlor

50 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 ägg
1 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
6-7 dl vetemjöl

1 liter vatten
2 msk bikarbonat
100 g smält smör
flingsalt

1. Smula ner jästen i en bunke, rör ut i det ljumma vattnet.

2. Tillsätt ägg, olja, salt och socker.

3. Blanda ner nästan allt mjöl och arbeta degen för hand eller i maskin.

4. Tillsätt resten av mjölet vid behov.

5. Täck med bakduk och låt jäsa i 1 timme.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.

7. Knåda varje del till en liten boll och låt dom vila i ca 10 minuter.

8. Rulla sedan varje boll till en lång smal längd.

9. Forma längden till en kringla och tryck ner ändarna så att kringlan håller ihop.

10. Koka upp vattnet och vispa i bikarbonaten tills den är helt upplöst.

11. Doppa försiktigt ner kringlorna, en i taget, i vattnet med hjälp av en hålslev. Ta upp dom direkt, låt dom rinna av och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper.

12. Låt dom jäsa ytterligare 20 minuter.

13. Sätt ugnen på 225 grader.

14. Grädda kringlorna högt upp i ugnen i 10-12 minuter eller tills dom fytt gyllenbrun färg.

15. Pensla det smälta smöret över kringlorna och strö på saltet.

16. Låt kringlorna svalna på galler. De är allra godast helt färska och fortfarande varma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.