Rågbröd

Ett riktigt mörkt bröd med mycket smak. Jätte gott med ost till frukost men minst lika gott med sill eller gravatd lax på till lunch.

Blötläggning:
400 g vatten
50 rågsurdeg
175 g krossad råg
60 g grovt rågmjöl
125 g solroskärnor
75 g linfrön
20 g havssalt

Färdiga degen:
Blötläggningen från dag 1
200 g vatten
50 g jäst
300 g vetemjöl
250 g fint rågmjöl
150 g mörk sirap

Dag 1:

Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om och låt stå i rumstemperatur i 5-6 timmar. Helst över natten.

Dag 2:

1. Blanda blötläggningen med övriga ingredienser.

2. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand i minst 20 minuter.

3. Låt degen vila i 30 minuter.

4. Arbeta degen ytterligare 1 minut och låt vila i 30 minuter.

5. Dela degen i två delar och lägg dem i väl smorda brödformar. Låt jäsa i 1 1/2 – 2 timmar.

6. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt längst ner.

7. Ställ in brödformarna i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 30 minuter.

8. Grädda bröden i ca 1 timmer eller tills innertemperaturen är 98 grader.

9. Ta ut brödet ur formarna och låt dem svalna något på galler innan du plastar in dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.