Glödhoppor

Det här brödet gjorde vi när jag var liten. En gång om året precis innan vi skulle åka på semester. Varje sommar semestrade vi ett landskap. Bil och tält. Vi hade bilen helt fullpackad och ett stort paket på taket med tält och sovsäckar. I matsäcken fanns alltid glödhoppor. Glödhoppor, skurna pepparkakor, burkskinka, potatis och ost på tub. Säkert fler saker, men det är dom jag kommer ihåg mest. Glödhoppor är godast precis nybakta, men domo går bra att frysa och äta senare också.

1 l rågsikt
6 dl rågsikt
1 dl sirap
2 tsk bikarbonat
Vetemjöl

1. Blanda ut bikarbonaten i lite av filmjölken, låt stå tills det blir lite bubblor.

2. Blanda alla ingredienser (utom vetemjölet) och kör i maskinen ca 10 minuter (eller för hand lite längre).

3. Blanda i så mycket vetemjöl som behövs för att det ska bli en hanterbar deg som går att kavla (ca 1 dl).

4. Dela degen i 16 bitar.

5. Kavla varje degbit till en tunn platta (inte större än att de får plats i en gjutjärnspanna).

6. Kavla en gång på varje sida med en kruskavel.

7. Värm en gjutjärnspanna på spisen, den ska vara riktigt varm.

8. Stek bröden på båda sidor i en torr panna.

One thought on “Glödhoppor

Leave a Reply

Your email address will not be published.