Saffranshjärtan Dec01

Tags

Related Posts

Share This

Saffranshjärtan

Jag tycker egentligen inte jätte mycket om saffransbullar, dom blir torra så lätt. Men jag vill ändå gärna baka någonting med saffran och saffransskorporna har jag snart ätit upp *mums*. Hittade då det här receptet som jag modifierade lite (så klart). Jätt gott blev det och väldigt lätt att baka med en 3 1/2 åring till hjälp!

ca 40 fyllda hjärtan och 20 vanliga saffransbullar

150 g smör eller margaring
5 dl mjölk
2 kuvert saffran
1/2 tsk salt
1/2 msk brännvin, konjak eller rom
50 g jäst (för söta degar)
1/2 burk kesella (á 250 g)
1 1/2 dl vit sirap eller socker
1 ägg
ca 20 dl vetemjöl

Fyllning till hjärtan:
200 g riven mandelmassa
25 g smör
1 tsk stött kardemumma

1.  Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt.

2. Stöt saffranet med saltet och bland a i spriten, låt stå en stund.

3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingervarma vätskan över. Tillsätt saffransblandningen, sirap, kesella och ägget. Tillsätt sen det mesta av mjölet.

4. Arbeta till en smidig deg, pudra lite mjöl över och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

5. Blanda mandelmassa, smör och kardemumma.

6. Ta upp degen och dela i 4 delar. Kavla ut den ena delen och stansa, löst, hjärtan (ca 8 cm långa) på degen.

7. Lägg en tsk stor klutt av fyllningen mitt på varje hjärta.

8. Kavla ut en del till av degen och lägg uppepå den andra. Stansa ut hjärtan genom båda degarna (man ser tydligt var mandelmassan ligger och då också hur man ska placera hjärtanet.

9. Ta bort överflödig deg och använd till nästa omgång. När mandelmassan är slut gör vanliga lussekatter av degen som är kvar.

10. Lägg hjärtanen och lussekatterna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter.

11. Pensla de vanliga lussekatterna med ägg och stick i russin, hjärtanen ska vara som de är.

12. Grädda i 250 grader i ca 6 minuter.

13. När man ska servera hjärtanen penslas de med smält smör och doppas i strösocker. Ätes gärna lite varma.