Flätat brö med frö

Ett gott och tjusigt bröd! Jag har fått massor av termometrar av olika slag i julklapp. En av dem är perfekt att använda vid brödbakning. Min sambo läser allt han kommer över om att baka bröd, så jag har fått lära mig att brödet är klart när temperaturen i mitten är 98 grader, vilket jag naturligtvis måste använda termometern till för att kontrollera. Nu känner jag mig i alla fall lite delaktig i brödbakningsprocessen!

50 g jäst
7 dl vatten
1 msk olja
2½ tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
11-12 dl vetemjöl
½ dl solrosfrön
½ dl linfrön

Blanda jäst och ljummet vatten (max 37 grader). Tillsätt övriga ingredienser (rågmjöl före vetemjöl). Arbeta degen smidig, men inte för kompakt.

Låt degen jäsa minst en timme.

Dela degen i tre större och tre mindre bitar. Forma bitarna till lika långa, långsmala bitar. Gör en stor fläta av de större bitarna och en liten fläta av de mindre bitarna. Placera den lilla flätan ovanpå den stora flätan.

Lägg degen på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter.

Grädda brödet i 250 grader, längst ner i ugnen, i 15 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.