Plommonmarmelad med vanilj Oct08

Tags

Related Posts

Share This

Plommonmarmelad med vanilj

1 kg plommon
1/2 dl vatten
500 g socker
2 citroner, saften av
2 vaniljstänger
250 g smör, rumsvarmt

1.  Skölj och räkna plommonen.

2. Lägg plommon och vatten i en kastrull, koka tills kärnorna lossnat och de går att plocka upp. Räkna så att du får upp lika många kärnor som det var plommon. Ställ plommonkastrullen åt sidan.

3. Smält sockret under omrörning tills det blir guldgult och knäckigt.

4. Tillsätt plommon och citronsaft och låt koka upp.

5. Dela vaniljstängerna och skrapa ur dem. Lägg stänger och skrap i kastrullen och låt koka ca 10 minuter, se till att alal eventuella sockerklumpar har smält.

6. Gör marmeladprovet. (Lägg upp en liten klick marmelad på en tallrik, låt stå en liten stund och dra sen en sked igenom, om marmeladen inte går ihop så är den klar.)

7. Ta upp vaniljstängerna och släng dem.

8. Rör ner det mjuka smöret.

9. Häll på varma rena burkar.

Denna marmelad har lite sämre hållbarhet eftersom den innehåller smör. Jag brukar vanligtvis göra precis den här marmeladen fast med äpplen, men i år fick jag plommon av grannen och tänkte att det borde fungera. Det gjorde det, väldigt gott blev det.