Ankarstock

Dag 1:
50 g jäst för söta degar
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt

Dag 2:
50 g smör eller margarin
7 dl vatten
3 dl farinsocker
4 tsk salt
1 msk soja
7 dl vetemjöl special
10 dl rågsikt

1. Dag 1, finfördela jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt rågsikt och blanda ordentligt. Täck bunken väl med platsfolie och ställ i kylskåpet över natten.

2. Dag 2, häll smeten från dag 1 i en hushållsmaskin.

3. Smält smör i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37 grader.

4. Häll degspadet tillsammans med farinsocker, salt och soja i bunken. Blanda väl.

5. Tillsätt vetemjöl special och rågsikt. Arbete degen väl, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

6. Låt degen jäsa i ca 30 minuter i bunken.

7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Baka ut varje del till en limpa.

8. Lägg limporna på en bakplåtspappers klädd plåt. Pensla olja mellan limporns så går det lättare att dela dem när de är klara.

9. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

10. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på ca 80 grader.

11. Ta ut bröden och låt dom svalna på ett galler under bakduk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.