Ossobuco med saffransrisotto och persiljegarnityr Nov16

Tags

Related Posts

Share This

Ossobuco med saffransrisotto och persiljegarnityr

Den här grytan ska ju göras med kalvkött, men helt ärligt, hur ofta har man kalvkött till hands? Farmor brukar göra den med kyckling och det blir väldigt gott. Jag tycker ju generellt bättre om allt i grytan förutom köttet så jag tar till rejält med de övriga ingredienserna. En lunchlåda eller två är ju inte fel. Julia (1 år) älskar den här grytan och saffransrisotton kan hon inte få nog av. Så den fungerar till alla åldrar. Gott är den och varmt och mysigt så här på höst/vintern. Jag glömde fotografera när vi åt middagen så fotot fick bli på lunchlådan istället…

4-5 personer

Grytan:
3 kycklingfileér
1 kycklingbuljongtärning
150 g finhackad rotselleri eller två stjälkar grön selleri
3 finhackade gula lökar
2 medelstora hackade morötter
smör eller olja att steka i
3 msk vetemjöl
1 burk hela skalade tomater (i bitar)
3-4 msk tomatpuré
2-3 dl torrt vitt vin
2-3 dl vatten + buljongtärning
1-2 msk färsk hackad basilika eller 2 tsk torkad
1 litet lagerblad
salt
vitpeppar

Saffransrisotto:
1, 5 liter grönsaksbuljong
1 hackad gul lök
3 dl risottoris
1 paket saffran
1 dl riven parmesan
olivolja

Persiljegarnityr:
2 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta, finhackad
skalet av en citron

1. Börja med grytan, den tar längst tid.

2. Fräs alla grönsakerna utom tomaterna.

3. Dofta över vetemjölet, Rör om väl och lägg i tomaterna.

4. Slå på vin, vatten och lägg i buljongtärningen och kryddorna.

5. Koka upp på spisen och låt den småputtra i ca en timme, titta till den då och då.

6. Skär kycklingfileérna i bitar. Koka upp ca en liter vatten och lägg i buljongtärningen.

7. När vattnet kokar lägg i kycklingen och låt koka ca 6 minuter (beroende på storlek på bitarna).

8. Ta upp kycklingen på ett fat och lägg i grytan när det börjar närma sig servering. Låt kycklingen ligga i grytan några minuter innan servering.

9. Risotton tar ca 20 minuter att koka så den kan man börja med när grytan har kokat i en halvtimme. Fräs den hackade löken och risottoriset i en varm panna med olivolja.

10. När riset är lätt genomskinligt häll över saffran och slå över ett par soppslevar grönsaksbuljong och rör om. Låt risotton puttra.

11. Slå då och då på en slev med buljong och rör då och då.

12. Risotton är klar när riset är lagom mjukt och gott. Man får smaka av, det tar ca 20 minuter.

13. Ta risotton från värmen och rör ner parmesanen.

14. Blanda ihop garnityren och servera den bredvid att strössla på.